Trouwplanning: wat moet er geregeld worden?!
Ik krijg er steeds meer zin in. Vriendlief en ik gaan trouwen! We hebben besloten geen grote bruiloft te geven, we houden het klein met alleen directe familie, natuurlijk uit zowel Nederland als Spanje. Maar, ondanks dat we geen gastenlijst hoeven op te stellen, zijn er wel allerlei andere zaken die we moeten regelen. Een trouwplanning maken is geen overbodige luxe. Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij trouwen? Zelfs als je het klein houdt?
Trouwplanning: trouwdatum kiezen
Het eerste op de lijst voor de trouwplanning is natuurlijk het kiezen van een trouwdatum. Onze beide kids zijn op dezelfde datum, in andere maanden, geboren. En toevallig is dat ook de datum, in weer een andere maand, waarop vriendlief en ik zijn samengekomen. Zo was voor ons de datum dus makkelijk gekozen.
Locaties bepalen voor de grote dag
Ook als je een kleine trouwerij houdt, heb je natuurlijk een locatie voor de dienst nodig; vaak is dit het gemeentehuis of een kerk. En mogelijk wil je daarna met de gasten ergens gaan eten – dan moet je dus ook een restaurant uitkiezen en reserveren. Of een locatie met catering regelen. In ons geval gaan we na de dienst een lang weekend weg waarvoor we een vakantievilla voor de familie hebben geboekt. Dit zijn zaken om vaak al ruim van te voren te organiseren, wil je dat jouw eerste keuze nog beschikbaar is.
Trouwkleding mag niet ontbreken in je trouwplanning
Wat trek je aan als je gaat trouwen? Heb je iets in de kast hangen wat passend is of ga je iets nieuws shoppen? Ik ben overstag gegaan en ben samen met mijn moeder bruidsjurken gaan passen. En ja, we hebben er één uitgekozen! Op onze trouwplanning staan nu nog een nieuw pak voor vriendlief en nieuwe kleding voor de kids. Ook schoenen (of in mijn geval slippers) en lingerie staan nog op de to-do lijst. Bij het compleet maken je trouw look hoort natuurlijk ook haar en make-up. Regel dus een afspraak bij de kapper zodat je haar goed zit. En wil je niet zelf je make-up doen? Dan kun je ook kijken of je een visagiste kunt regelen voor de grote dag.
Wat moet je regelen voor tijdens de dienst?
Voor de dag zelf tijdens de dienst moet je ook van alles voorbereiden. Natuurlijk heb je getuigen nodig voor het trouwen. Vergeet deze niet vooraf te vragen. Mogelijk wil je dat er ook een fotograaf aanwezig is om alles vast te leggen. En wat doe je met de aankleding van de ruimte waar je gaat trouwen? Wordt dit geregeld of moet je mogelijk zelf nog iets organiseren? Stem dit vooraf goed af. Vaak kan er ook muziek gespeeld worden tijdens de ceremonie, dit moet je dan vooraf natuurlijk regelen. Hebben jullie een favoriet nummer of moet je hier nog even over nadenken? En belangrijk om niet te vergeten: tijdens de dienst heb je natuurlijk trouwringen nodig.
Wat staat er nog meer op de trouwplanning?
Wat er verder niet op de trouwplanning mag ontbreken is het regelen van het papierwerk dat je nodig hebt om te trouwen. En een gesprek met degene die de dienst gaat begeleiden. Vergeet niet het vervoer van je gasten te bespreken – regel jij dit of komt iedereen met eigen vervoer? Verder willen wij een lekkere bruidstaart gaan eten na de dienst, dus ook die moeten we vooraf gaan uitzoeken. En wil je corsages geven aan je gasten en/ of zelf met een bruidsboeket in je handen lopen? Zet dan het punt bloemen op de trouwplanning. Een tip voor op de trouwplanning is om een ´eerste hulp´ tasje te maken voor de dag zelf. Hierin kun je bijvoorbeeld een naaisetje doen, een deodorant, een flesje water en eventueel een extra panty. Zo heb je de eerste benodigdheden bij de hand, mocht er iets gebeuren.
Leuke feestjes als je gaat trouwen
De dag dat je gaat trouwen belooft natuurlijk een mooi feestje te worden. Maar, ook daarvoor en erna kun je feestjes op je trouwplanning opnemen. Zo gaan mijn vriendinnen een vrijgezellenfeest voor me organiseren. Hiervoor hoef ik gelukkig alleen maar een lijst met namen door te geven, de rest regelen zij. Dat wordt vast een gezellig feestje met alleen de meiden. Ook vriendlief krijgt trouwen een vrijgezellenfeest met zijn vrienden. En voor na de bruiloft kun je denken aan een huwelijksreis. Wij kiezen ervoor om de huwelijksreis te bewaren tot het najaar, we gaan eerst met de familie gezellig weg. Zo hebben we nog iets om naar uit te kijken.
Wij houden het klein, maar moeten evengoed een heleboel zaken regelen. Als je een grote(re) bruiloft houdt, met je ook punten als het samenstellen van een gastenlijst en het uitzoeken en versturen van uitnodigingen op je trouwplanning opnemen. Een uitgebreide checklist voor je trouwplanning vind je trouwens hier.
Ben jij getrouwd of sta je op het punt te gaan trouwen? Ik hoor graag of ik nog punten vergeten ben op mijn trouwplanning voor onze mini-trouwerij 🙂