Thuiswerken met kind: hoe dan?
Wat een uitdaging: thuiswerken met je kids thuis! Tenminste, voor mij is het soms best een gepuzzel om alles goed te organiseren. En met mij zullen er veel meer huishoudens zijn die dit lastig vinden. Hoe zorg je dat je elkaar niet in de haren vliegt? Dat je werk gedaan krijgt? En dat het thuis nog een beetje gezellig blijft? Met deze thuiswerken met kind tips!
Thuiswerken het nieuwe normaal?
Voor mij is thuiswerken dus heel normaal geworden. En ik heb ook geen moeite om mezelf te motiveren of een planning te maken. Het volgen ervan lukt ook redelijk goed. Tenminste, zolang de kids op school zitten. En ja, dat is de laatste tijd regelmatig anders. Klassen in quarantaine, thuiswerken dat zowel door de overheid als bedrijven gestimuleerd of zelfs verplicht wordt of vakantietijd. Het lijkt tegenwoordig wel of er altijd wel een motief is waardoor de kids thuis zijn. Terwijl wij gewoon door moeten werken. Herkenbaar? Doe dan je voordeel met deze thuiswerken met kind tips! En nee, ik zal geen ideale plaatjes schetsen die vervolgens niet haalbaar zijn. Hier vind je handige tips die je hopelijk ook echt in de praktijk kunt brengen.
1. Zorg voor een vast (aangepast) ritme
Bij thuiswerken met kind past mogelijk een aangepast ritme. Ik ben een ochtendmens en begin dus ´s morgens al vroeg. Zo heb ik al een paar uurtjes gemaakt voordat de kinderen wakker worden. Daarna kunnen we samen ontbijten en ga ik weer verder. Ook lunchen we met zijn alleen. Ik hou er zelf niet zo van om ´s avonds laat nog te werken. Het kost me daarna veel moeite om ontspannen in slaap te vallen. Maar, mogelijk vind jij het juist prettig en kun je nog wat uurtjes maken als de kids al lekker in bed liggen.
Ik hoef in mijn werk als freelancer geen rekening te houden met kantoortijden. Mogelijk is dat voor jou wel het geval. Maar ook dan kun je eventueel met je werkgever afstemmen dat je tijdens het thuiswerken met kind afwijkende tijden om te werken aanhoudt.
Heb je er al bij stilgestaan dat je mogelijk reistijd bespaart door thuis te werken? Als je je dag goed kunt indelen, houd je mogelijk nog wat extra tijd over om met je kids door te brengen!
2. Wissel af met je partner
Met kinderen en mogelijk ook een partner die thuis aan het werk is, is het aan te raden om duidelijk afspraken te maken. Wie zorgt wanneer voor de kids? Wie kookt er vandaag? Kijk ook waar je elkaar kunt afwisselen. Zo kan de een werken terwijl de ander zich met de kids bezighoudt. Op die manier kun je mogelijk wat uren extra geconcentreerd doorwerken, zonder gestoord te worden.
3. Maak een realistische planning voor thuiswerken met kind
Laten we eerlijk zijn: bij thuiswerken met een of meerdere kinderen thuis zul je waarschijnlijk niet zoveel kunnen afronden als dat op een kantoor wel lukt. Waar je ongestoord kunt doorwerken. En een collega beter snapt dat je druk bent dan een (jong) kind. Bij het maken van een planning of het bedenken wat je op een dag allemaal gaat doen, wees dan ook realistisch. Zorg dat je start met de belangrijkste of meest urgente taken, zodat je die vast af hebt. En taken waar je veel concentratie voor nodig hebt, kun je inplannen tijdens het middagslaapje van je kids of als je partner voor ze zorgt. Stel vooral ook je verwachtingen bij en verwacht niet teveel van jezelf. En besef: op kantoor ben je ook niet de hele tijd productief. Daar maak je zeker wel eens een praatje met een collega of haal je ook een kopje koffie of thee.
4. Creëer jouw werkplek thuis
Je hebt ze ook vast gezien: foto’s van gezinnen die met zijn allen rond de keukentafel zitten. De ouder(s) aan het werk en de kids druk met hun schoolwerk. Het ziet er heel sfeervol uit, alleen is dit zeker niet hoe het bij ons thuis werkt. Als ik bij de kids zit, laten ze me vaak niet rustig werken en is het de hele tijd ´mama….´, ´mama….., ´mamaaaaaaa…..´. Ik heb dus een werkplek gemaakt voor mezelf. In de gastenslaapkamer heb ik een leuke werkhoek tot stand gebracht. Als ik moet thuiswerken met kind thuis, leg ik ook uit dat mama daar aan het werk is. En ze niet voor elk wissewasje me mogen komen storen. Ook manlief heeft zijn in een andere kamer een werkplek gecreëerd, waardoor we allebei relatief rustig aan de slag kunnen gaan.
Het is natuurlijk ook een luxe dat we hier de ruimte voor hebben. Maar ook zonder extra kamer kun je waarschijnlijk ergens in je woning wel een werkplek voor jezelf creëren. Claim bijvoorbeeld een hoekje in de woonkamer waar je een werktafel zet.
5. Thuiswerken met kind: afwisseling
Oke, het klinkt natuurlijk heel ideaal: jij rustig aan het werk in je werkkamer. Alleen, wat doen je kids in de tussentijd? Moet je thuiswerken met kind? Dan zul je ook je kind(eren) bezig moeten houden. Maak bijvoorbeeld een dagplanning zodat ze weten wat ze die dag allemaal gaan doen. Kijk of je zowel rustige als actievere activiteiten kunt plannen. En wat kunnen ze zelf doen en waar hebben ze mogelijk jouw hulp bij nodig? Moeten ze huiswerk maken van school? Wanneer is het knutseluurtje? Wanneer heeft mama een videocall en mogelijk ze misschien even tv kijken? Voel je niet schuldig als je af en toe een tablet of mobiel gebruikt om je kids even bezig te houden terwijl jij moet werken. Zolangs ze niet 24 uur per dag vastgeplakt zitten aan een mobiel apparaat, kan het tijdens thuiswerken met een kind wel iets losser.
6. Bewaak de balans tussen werk en privé
Het kan heel verleidelijk zijn als je thuis aan het werk bent altijd de computer aan te hebben staan. Je hebt hem tenslotte altijd bij de hand. Maar het is heel belangrijk om de balans te bewaren tussen werk en privé. Zit jouw werkdag erop? Zet dan ook echt je computer uit. En ga genieten van je vrije tijd. Doe iets leuks met de kids, pak een goed boek erbij, zet een serie op Netflix aan of plan gezellig een spelletjesavond met vrienden.
7. Laat je kids meehelpen in het huishouden
Een baby kan natuurlijk nog niet helpen in het huishouden, maar afhankelijk van de leeftijd van je kids, kun je ze wel taakjes geven. Kleine kindjes kunnen bijvoorbeeld zelf hun kamer opruimen of de was in hun kast leggen. Wat grotere kids kun je als taak geven dat ze helpen koken. Kijk waar en hoe je kinderen kunt betrekken bij dagelijkse klussen in huis, zodat dit niet allemaal op jouw schouders terecht komt.
En vergeet vooral niet: iedereen zit in hetzelfde schuitje! Je bent echt niet de enige die thuiswerken moet met een kind. Dus als er ineens een koppie in beeld verschijnt tijdens een videocall die even wil kijken wat mama aan het doen is, zullen je collega’s daar waarschijnlijk echt wel begrip voor hebben.