Hypotheek afsluiten tips
Wij hebben de flat waarin we in Barcelona wonen gekocht. Vroeger vond ik kopen echt iets voor ´grote mensen´, dan was je wel echt volwassen. En wist je ook zeker dat je ergens vast wilde gaan wonen. Je koopt normaal gesproken natuurlijk niet iets om er na een paar maanden alweer uit te verhuizen. Je moest wel echt zeker zijn van je zaak als je iets ging kopen. Zou dat punt voor mij ook komen? Ja! Manlief en ik wilden niet meer huren maar echt iets van onszelf. En dan kom je dus ook in de wereld van banken en hypotheken terecht. En dat was voor mij een echt onbekende wereld. Ik ben daar vast niet de enige in. Daarom deel ik in dit artikel graag hypotheek afsluiten tips. Dus loop jij met het idee rond om een woning te kopen? Lees dan vooral verder.
Tips hypotheek afsluiten
Tip 1: Hoeveel kun je lenen
Voordat je op huizenjacht gaat, is het handig om een idee te hebben hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Wij hebben vooraf verschillende banken bezocht om een indicatie te krijgen van het hypotheekbedrag. Zo konden we gerichter op zoek naar flats (in Barcelona centrum vind je geen huizen). Je kunt trouwens zelf bij je bank informeren of een hypotheekadviseur in de arm nemen. Deze kan je adviseren en banken vergelijken. Wij hebben de hypotheek uiteindelijk rechtstreeks bij de bank afgesloten, aangezien zij ons de beste voorwaarden gaven.
Tip 2: Welke partijen zijn bij de verkoop betrokken
Als je een koopwoning op het oog hebt, zul je merken dat je met verschillende partijen te maken krijgt. Zo is er vaak een verkoopmakelaar waarmee je mogelijk kunt onderhandelen over de prijs. Ook kan er een taxateur in het spel komen. In Barcelona is het verplicht dat een flat getaxeerd wordt. Dit heb je nodig voor de hypotheekaanvraag. In Nederland kun je ook als koper hier een opdracht toe geven. Zo weet je precies wat de woning eigenlijk waard is in de markt.
Tip 3: Hypotheek afsluiten tips – hypotheekrente
Als je jouw hypotheekverstrekker gaat uitkiezen, zul je te maken krijgen met het bedrag van de hypotheek alsook hypotheekrente. Vaak wordt er alleen gekeken naar de verstrekker met de laagste rente. Maar het is ook belangrijk om naar de hypotheekvoorwaarden te kijken. Stel dat er ongunstige voorwaarden aan de lage hypotheekrente verbonden zitten, kan dit op de lange termijn minder gunstig zijn. Het is aan te raden om na te gaan wat de gemiddelde rente is over de gehele looptijd van de hypotheek en de bijbehorende voorwaarden. Zo krijg je een duidelijker beeld hoe de rentelasten dalen en wat je over de volledige looptijd betaalt. Je kunt ook gebruik maken van een specialist voor hypotheekrente vergelijken, waarin deze punten worden meegenomen.
Tip 4: Hoe zit het allemaal financieel
Bij het afsluiten van een hypotheek zul je beslissingen moeten nemen over verschillende vragen.
- Wat is de looptijd van de hypotheek? Dit is van invloed op je maandlasten, want hoe lager de looptijd van de hypotheek, hoe lager de maandlasten zijn over het algemeen.
- Wil je eigen geld steken in de aankoop van je nieuwe woning? Dit kan ervoor zorgen dat de hypotheek lager is met daarbij lagere maandlasten.
- Welke hypotheekvorm en aflosvorm kies je? En hoe zit het met de rente? Je kunt kiezen voor een variabele rente of juist een rentevastperiode. En ga je alleen rente aflossen of ook direct een deel van de hypotheek? Je kunt je hierover laten adviseren door jouw bank of hypotheekadviseur. Ook kun je op bijvoorbeeld rente.nl kijken voor meer informatie.
Tip 5: Welke verzekeringen nodig
Bij de hypotheek afsluiten tips mag een tip over verzekeringen niet ontbreken. Het is namelijk goed om na te gaan of bij het afsluiten van een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering noodzakelijk is. In sommige gevallen is dit verplicht, zo ben je goed verzekerd na overlijden. Als het niet verplicht is, kun je er natuurlijk ook zelf voor kiezen om het wel te doen. Ook zul je verzekeringen als opstalverzekering tegenkomen. Deze verzekering biedt je bescherming tegen de financiële gevolgen van bijvoorbeeld een brand of een storm die je huis beschadigt.
Het aankopen van een woning is een spannend en leerzaam traject. Wij moesten beslissingen nemen over zaken waar ik me normaal gesproken niet dagelijk mee bezig houdt. Maar met de juiste mensen om je heen die je kunnen adviseren, zorg je ervoor dat je het einddoel bereikt: een nieuwe woning!