Barcelona life

Ervaringen met zwanger zijn in Barcelona

Ik ben mama van twee kids en heb tijdens mijn beide zwangerschappen in Barcelona gewoond. Ik weet uit ervaring dus niet wat gebruikelijk is met zwanger zijn in Nederland, al heb ik door mee te leven met vriendinnetjes hier wel een idee van gekregen. Met eigen ogen heb ik gezien hoe dit verschilt met Barcelona. Graag vertel ik je daarom hier meer over de gebruiken tijdens zwanger zijn in Barcelona.

 

Verzekering tijdens zwanger zijn in Barcelona

Goed om vooraf te weten: In Barcelona ontvang je standaard een ziektekostenverzekering voor een dokterspraktijk en ziekenhuis bij jou in de buurt. Je kunt als je wilt ook een privé-verzekering afsluiten. Ik gebruik de standaard verzekering en de zorg die ik ontvangen heb tijdens mijn beide zwangerschappen was echt heel goed. Ik spreek in deze post dus ook over mijn ervaring met het standaard zorgsysteem. Voor diegenen die zwanger zijn in Barcelona en een privé-verzekering hebben, werkt een aantal zaken anders. Ik probeer dit zo veel mogelijk in de tekst aan te geven.

 

Controles bij de verloskundige

Net als in Nederland bezoek je ook in Barcelona jouw verloskundige en gynaecoloog voor controles. Dit gebeurt niet in een verloskundigenpraktijk, maar in de dokterspraktijk in het ziekenhuis. De controles zijn hier erg uitgebreid. Zo werd tijdens elk bezoek bijvoorbeeld mijn plas getest op eiwitten om een hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging te controleren. Ook heb je met 34 weken nog standaard een echo. En natuurlijk kun je tijdens elk bezoek het hartje van je kleintje even horen. Als je privé verzekerd bent, wordt er trouwens tijdens elke controle een echo gemaakt.

 

Standaard combinatietest

In Barcelona wordt de combinatietest standaard uitgevoerd na de 12 weken echo. Resultaten van een bloedonderzoek en de nekplooimeting worden in een kansberekening programma ingevuld, samen met data van de moeder. Je krijgt direct te horen of je een verhoogd risico hebt dat de baby een afwijking heeft. Voor mij was het heel normaal dat dit gedaan werd en ik heb er verder dus ook niet over nagedacht of ik dit wel wilde weten of niet. In Nederland lees ik echter op diverse sites dat er discussies gevoerd worden over het wel of niet opnemen van de combinatietest in het basis verzekeringspakket. En of je deze tekst überhaupt wel moet doen.

zwanger in barcelona

Jongetje of meisje?

Zodra je weet of je een jongetje of meisje krijgt, wordt dit meteen met iedereen gedeeld. Ik merk dat er in Nederland mensen zijn die het geslacht niet willen weten of het fijn voor zich houden. In Barcelona word je eigenlijk niet gevraagd of je het wilt weten. Zodra het geslacht zichtbaar is op de echo vertellen ze het nieuws. Gelukkig wilden wij beide keren graag weten wat we zouden krijgen en kwamen we tijdens de echo`s dus niet voor een onverwachte verrassing te staan. Het begrip ´gender reveal party´ is hier trouwens niet bekend, familie en vrienden worden gewoon gebeld. Of tegenwoordig wordt er een WhatsApp gestuurd. In Spanje is het verder gebruikelijk om, als je eenmaal het geslacht weet, ook gelijk de naam bekend te maken. En vanaf dat moment wordt er niet meer gesproken over ´de baby´ of ´de kleine´, maar wordt er gevraagd hoe het met <naam> gaat. Ik vond dit heel vreemd en moest hier erg aan wennen. Wij hebben trouwens wel het geslacht gedeeld, maar hielden de namen voor onszelf. Die hebben we pas verteld toen de kleintjes er waren. Zo hebben we gebruiken uit beide culturen gemengd 🙂

 

Babyshowers

Een babyshower met je vriendinnen om te vieren dat je een kindje krijgt, is in Barcelona erg in opkomst. Ook ik heb twee keer mogen genieten van een speciaal voor mijn georganiseerde babyshower. En ondertussen heb ik ook verschillende babyshowers bijgewoond van zwangere vriendinnetjes. Het is vooral een ´excuus´ om gezellig met alle meiden bij te kletsen en veel taartjes en ander lekkers te eten. Oh, en natuurlijk lachwekkende spelletjes te spelen.

 

Thuisbevalling vs Ziekenhuis

Thuisbevallen is iets wat ze in Spanje eigenlijk niet kennen. Al komt het wel af en toe voor met de vele expats die het vanuit hun thuisland gewend zijn. Je bevalt dus standaard in het ziekenhuis. En pijnbestrijding is heel normaal. Op basis van de wijk waar je woont, val je onder een ziekenhuis om te bevallen. Maar als je wilt kun je aan je verloskundige een verwijsbrief vragen om in een ander ziekenhuis te bevallen. Wij zijn gewisseld van ziekenhuis naar één waar natuurlijk bevallen gestimuleerd wordt en er niet snel tot een keizersnee wordt overgegaan. Als je een privé-verzekering hebt, wordt de keuze van het ziekenhuis vaak bepaald door je gynaecoloog en het ziekenhuis waar die aan verbonden is. Wat helaas hier nog wel het geval is, is dat er bij privé-verzekerden snel wordt overgegaan tot een keizersnee. Het verhaal gaat dat dit is omdat een gynaecoloog meer verdient aan een keizersnede dan aan een natuurlijke bevalling.

 

Beroep van kraamverzorgster

Voor mij is het grootste verschil na een bevalling dat ze in Barcelona het beroep van kraamverzorgster niet kennen. Als je na je bevalling in het ziekenhuis naar huis gaat, sta je er dus gelijk alleen voor. Er wordt er vanuit gegaan dat oma´s er zijn om te helpen. Hoe dit bij ons is gedaan vertel ik graag een andere keer!

 

Vind jij na het lezen van mijn ervaringen dat er een groot verschil zit tussen zwanger zijn in Barcelona en Nederland? Ik hoor graag jouw ervaring!

10 Comments

  • Sherry

    Wat goed om te lezen wat je ervaring is met zwanger zijn in Barcelona. Mijn tante woont ook in Barcelona en heeft twee kinderen. Ik begreep van haar dat het goed geregeld is daar met het krijgen van kinderen. Je krijgt ook gratis extra veel spullen mee meer dan in Nederland.

  • Rosanne de Bakker

    Hoi Debby, in welk ziekenhuis ben jij bevallen? Heb je er goede ervaringen mee? Ik ben op zoek naar een ziekenhuis die natuurlijke geboorte stimuleert en niet meteen met een epiduraal komt. Groetjes en dank, Rosanne

    • debby@barcelona

      Hoi Rosanne, ik ben twee keer in ´La Maternidad´ bevallen. Hier zijn ze erg voor natuurlijke bevallingen en heel behulpzaam. Ik heb tenminste twee keer een goede ervaring daar gehad. Succes met je zwangerschap en straks de bevalling! Groetjes

  • Bibiche

    Heel fijn om jouw ervaringen te lezen! Wij zijn van plan te gaan reizen gedurende mijn zwangerschap en mogelijk te bevallen in Spanje. Nou is het nogal een gedoe wat Nederlandse zorgverzekering betreft, want ze vergoeden de zorg zoals die in Nederland wordt gegeven. In Nederland wordt een bevalling zonder medische indicatie door een verloskundige gedaan. Is dat in Spanje ook zo of heb je daar altijd een gynaecoloog?

    • debby@barcelona

      Hoi Bibiche, gefeliciteerd met je zwangerschap! Hier kennen ze eigenlijk de term verloskundige niet. Je bezoekt eigenlijk altijd een gynaecoloog, bij de huisartsenpraktijk of direct in het ziekenhuis. Succes!

  • Esther

    Wat fijn om je ervaring te lezen, geeft al meer vertrouwen. het is toch spannend om niet in je eigen land te bevallen. klopt het dat je eigenlijk maar 3 echo’s krijgt ? is het dan verstandig die Prive- verzekering te pakken ?
    en de echo zelf, bij mij stond er op de echo 22hz/7.0 cm. maar zelf zei de verloskundige de helft van de centimeters.

    • debby@barcelona

      Hoi Esther,

      Gefeliciteerd met je zwangerschap! Ik heb zonder prive-verzekering de controlers gedaan en was hier erg tevreden over. Maar misschien is dit ook afhankelijk van de CAP waarbij je aangesloten bent? Ik kreeg inderdaad 3 echo’s en verder werd er elke controle wel naar het hartje geluisterd. Succes met de rest van je zwangerschap!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *