Eetgewoontes in Spanje
Iets wat iedereen elke dag doet is eten en drinken. Of je nu in Nederland of in Spanje bent, er zijn verschillende momenten op de dag dat je maag misschien begint te knorren ten teken dat het etenstijd is. Nu zijn de eetgewoontes in Spanje alleen iets anders dan je mogelijk gewend bent. Gewoon op z’n Nederlands ontbijten met een broodje kaas en een kopje thee is voor de Spanjaarden een rare gewoonte. Helemaal als je het ook nog in je eigen huis doet. Want ´s morgens ga je toch juist voor een kopje sterke koffie met bijvoorbeeld een croissant naar een barretje of terras? Je zult vanaf ´s morgensvroeg al mensen op straat en in de barren zien om te ontbijten. Wij ontbijten wel gewoon thuis trouwens met een broodje, melk en sappen. En hoe zit dat de rest van de dag met de eetgewoonten?
Lunch menu´s
Vanaf ongeveer 13.00 uur is het lunchtijd in Spanje. Lunchen gebeurt hier uitgebreid, met warm eten en vaak meerdere gangen. Ook werkenden hebben een uitgebreide lunchpauze van minstens één en (voornamelijk in het Zuiden) vaak zelfs twee uur. In de restaurantes vind je ´menú mediodía´. Dit is een dagmenu van tussen de 10-15€ en daarvoor krijg je een voorgerecht, een hoofdgerecht, een dessert en ook een drankje zit hierbij inbegrepen. Je stapt daarna tonnetje rond het restaurant weer uit. Kijk trouwens niet raar op als je mensen, ook al moeten ze daarna nog werken, wijn ziet drinken bij de lunch. Dat is is hier vrij normaal. Bij bedrijven zie je vaak koelkasten vol met tuppers staan van de werknemers voor hun lunch. Je kunt tenslotte niet elke dag uit eten gaan. Ook ik neem dus een tupper gevuld met een warme maaltijd mee naar mijn werk. En woensdag gaan we met het hele team uit eten om te genieten van een uitgebreid menu. Ik zal wel eerlijk bekennen dat het na een driegangenmenu soms lastig is om weer aan het werk te gaan. Een siësta klinkt aantrekkelijker ;-).
Merienda, ook wel tussendoortje genoemd
Aangezien het diner (waarover zo meer) hier over het algemeen niet voor 20.00 uur begint, staat rond 17.00/18.00 uur een tussendoortje op het programma. In het Spaans ´La merienda´ genaamd. Dit kan bestaan uit een stokbroodje met ham, maar ook een kleine tapas wordt rond deze tijd vaak genuttigd. Bij ons thuis krijgen de kids bijvoorbeeld melk met een koekje of een vruchtenshake. Ik eet vaak een broodje of yoghurt met cruesli.
Dineren op zijn Spaans
Als je op z’n Nederlands in Spanje rond zes uur wilt avondeten, ben je hier helaas niet op de juiste plek. Veel restaurants gaan namelijk na de lunch dicht en openen pas weer rond 20.00 uur voor het diner. En ook een bord aardappelen met groenten en vlees zul je hier niet snel op tafel vinden staan. Wat dan wel? ´s Avonds wordt er opnieuw warm gegeten. Gerechten als rijst, vis of iets met bonen zijn populair voor het avondeten. Als je uit eten gaat, kun je natuurlijk restaurants met allerlei wereldkeukens vinden. Wij proberen vaak als we het avondeten koken, ook de tuppers voor de volgende dag te bereiden zodat we een zelfbereide lunch hebben. Aangezien we thuis eten en de kids op tijd naar bed gaan, is ons ritme iets anders en eten wij rond 19.15 uur. Dit is voor de gebruiken hier dus erg vroeg.
Ga je Spanje of Barcelona bezoeken, houd dan dus rekening met een ander eetritme en misschien andere eetgewoontes zodat je niet als je uit eten wilt gaan voor gesloten deuren komt te staan!
One Comment
Stephanie Vanmarcke
Wij gaan binnenkort naar Spanje, Calpe. Ik had er al over gehoord dat ze er laat eten, ideaal, wij eten ook vaak laat 🙂