Duurzame badkamer
Het eerste wat ik doe als ik ´s morgens uit bed kom, is onder de douche stappen. Ontspannen wakker worden onder het warme water terwijl de rest van de familie nog op één oor ligt. Het is voor mij echt een momentje voor mezelf. Daarbij probeer ik ook op de tijd te letten die ik douche. En hebben we een waterbesparende douchekop. Alleen zag ik als ik om me heen keek in de badkamer ontzettend veel plastic producten staan. Dat past natuurlijk niet in een duurzame badkamer. Tijd dus om eens te kijken wat ik hier kon aanpassen.
Wat is een duurzame badkamer?
Wat is een duurzame badkamer voor jou? Voor mij betekent het letten op het watergebruik. Niet alleen onder de douche, maar ook bij het tanden poetsen en handen wassen. Zo leren we de kids dat ze niet de kraan open laten staan als ze bijvoorbeeld hun tanden spoelen. En de straal van de kraan hoeft ook niet op zijn hardst te staan. Daarnaast koop ik ook producten die niet op dieren getest zijn en natuurlijke ingrediënten bevatten. Maar, wat kan nog meer gedaan worden om een duurzame badkamer te maken en duurzamer te leven? Ik kwam er al snel achter dat het heel makkelijk is een aantal producten te vervangen voor een duurzaam alternatief. Ben je ook benieuwd? Ik deel graag tips en inspiratie voor het steeds duurzamer maken van de badkamer!
Tips voor een duurzame badkamer
1. Bamboe tandenborstel
Een tandenborstel vervang je gedurende het jaar regelmatig. En als je niet alleen thuis bent, zullen alle gezinsleden meerdere keren per jaar een nieuwe tandenborstel nodig hebben. Voor een duurzame badkamer kun je een plastic tandenborstel vervangen door een bamboe tandenborstel.
2. Wattenschijfjes die je kunt wassen
Mogelijk gebruik je net als ik (bijna) elke dag wel een wattenschijfje om je gezicht mee schoon te maken. Reken maar eens uit hoeveel dat er wel niet per jaar zijn. En dan heb ik nog niets een de verpakking waarin ze komen meegerekend. Een alternatief zijn wasbare wattenschijfjes. Ik wist eerlijk gezegd niet dat dit bestond, maar ga het zeker proberen.
3. Shampoo en body bars
In plaats van shampoo en douchegel in plastic flessen te kopen, kun je kiezen voor een bar (een stuk zeep voor je haar of je lijf). Dit neemt ook minder ruimte in je badkamer in beslag dan grote plastic verpakken. Het is trouwens duurzaam om op te maken wat je gebruikt. Gooi dus bijvoorbeeld geen halve flessen shampoo weg om nu al direct de overstap te maken naar bars.
4. Scheermesjes en een duurzame badkamer
Het is ook mogelijk om in een duurzame badkamer duurzaam je benen en oksels te scheren. Want ja, ook je plastic (wegwerp)scheermesjes en hun verpakkingen veroorzaken veel afval. Je kunt overstappen naar een roestvrij stalen scheermes. Ik heb zelf voor een stijlvol goud roze variant gekozen.
5. Vervang je plastic kam of borstel
Een houten kam of borstel is een duurzame variant van een plastic kam. Ze zijn niet alleen beter voor het milieu, er wordt vaak gezegd dat ze ook milder zijn voor je haar. Een houten borstel is antistatisch en masseert de hoofdhuid. Let er bij het kiezen van een model op dat je kiest voor hout met een FSC-label, zodat het uit duurzaam beheerd bos afkomstig is. Er zijn ook borstels en kammen van bamboe.
6. Wattenstaafjes
Nog zo’n product wat iedereen in ons gezin gebruikt en we ladingen van weggooien per jaar: wattenstaafjes. Een plastic wattenstaafje vervang je door bijvoorbeeld een bamboe variant. Of een papieren wattenstaafje. Dit was voor ons een erg makkelijke overstap die we jaren geleden al gemaakt hebben. Bij ons in de supermarkt kun je bij de drogisterij artikelen namelijk gewoon papieren wattenstaafjes kopen.
7. Vang het koude douchewater op
We herkennen het denk ik allemaal wel: terwijl we in de douche wachten tot het water warm wordt, zien we het koude water zo door het doucheputje verdwijnen. Wil je echt een duurzame badkamer creëren? Dan kun je erover denken om dit water op te vangen in bijvoorbeeld een emmer. En dit gebruiken om bijvoorbeeld de planten water mee te geven. Of om de wc mee door te spoelen.
8. Opbergen in een duurzame badkamer
Je wilt natuurlijk ook je producten in de duurzame badkamer op kunnen bergen? Zo blijven ze schoon en gaan ze zo lang mogelijk mee. Je kunt daarvoor ook kiezen voor duurzame opbergmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan bakjes om je zeep op te leggen, een beker om je mond mee te spoelen na het tandenpoetsen en een bewaarzakje voor je wasbare wattenschijfjes.
9. Duurzaam wc-papier
Wist je al dat je ook kunt overstappen op duurzaam wc-papier? Kies voor een ongebleekte variant dat is gemaakt van 100% gerecycled papier. Dit type duurzaam wc-papier bevat ook geen chloor-, geur- en kleurstoffen.
Bovenstaand is slechts een greep met tips over wat mogelijk is om een duurzame badkamer te starten en duurzamer te leven. Je kunt ook producten in glazen potten kopen, zoals tandpasta. Hierbij kun je vervolgens de glazen potten recyclen. Of gebruiken om voedingsmiddelen in op te bergen in de voorraadkast. Er bestaan trouwens ook duurzame deodorants en badmatten van bamboe.
Heb jij al tips voor een duurzame badkamer toegepast? Hoe was de overstap? En heb je nog andere ideeën voor duurzame oplossingen in de badkamer? Deel het vooral!