Babyuitzet checklist
Ben jij terwijl je zwanger bent al eens een babywinkel binnen gestapt? Aan de ene kant geniet je misschien van de kriebels in je buik van alle nieuwe spullen die je gaat uitzoeken. Aan de andere kant kan het ook overweldigd zijn. Zoveel spullen en de enorme keuze. Ook als je online gaat kijken naar een babyuitzet, zul je zien dat het aanbod erg groot is. Een babyuitzet checklist kan makkelijk zijn om bij de hand te houden. Zo voorkom je dat je niets over het hoofd ziet.
Babyuitzet checklist
Als je zwanger bent, krijg je vaak van alle kanten advies. Niet alleen over de verzorging van de baby, ook over wat je allemaal nodig hebt. Mogelijk krijg je via de verloskundige, in het ziekenhuis, bij de babywinkel of bij een zwangerschapscursus een babyuitzet checklist. Je zult al snel merken dat de lijsten onderling kunnen verschillen. Heb je ook echt alles nodig wat er aangeboden wordt? Het antwoord is vaak: nee. Er zijn natuurlijk spullen die je echt nodig hebt. En anderen die zeker handig zijn. Maar je komt er na de geboorte van je kleintje al snel achter dat er ook spullen zijn die je niet nodig hebt.
Noodzakelijke spullen in huis halen
Graag deel ik een babyuitzet checklist. Door te starten met de noodzakelijke producten, weet je in ieder geval zeker dat je de echt belangrijke spullen in huis hebt voordat je kleine spruit geboren wordt. Aangezien er op sommige spullen, zoals een ledikantje, mogelijk een levertermijn zit, is het aan te raden op tijd met het uitzoeken en kopen van spullen te beginnen. Zo voorkom je last-minute stress dat je voordat je baby geboren wordt nog niet alles in huis hebt.
Nieuw kopen of tweedehands?
Als je voor het eerst een kleintje verwacht, wil je waarschijnlijk het beste van het beste voor hem of haar. Zo kan de babyuitzet echter ook behoorlijk in de kosten gaan lopen. Natuurlijk speelt het mee of je alles nieuw koopt. Je kunt ook een aantal spullen bijvoorbeeld tweedehands kopen. Of mogelijk lenen van een vriendin of een familielid. Je kunt aan de babyuitzet uiteindelijk zoveel besteden als je zelf wilt. Kijk ook eens bij het Nibud die een overzicht geeft van de gemiddelde kosten als je een kindje krijgt.
Babyuitzet checklist
Babykamer - Slapen
- Ledikant
- Matras
- Matrasbeschermer (molton)
- Hoeslaken voor ledikant
- Babylaken/ babydeken om onder te slapen
Babykamer - verzorging
- Commode
- Aankleedkussen
- Hoes voor aankleedkussen
Babykleding
- Rompertjes
- Pyjama
- Vestje/ truitje
- Broekje
- Sokjes
- Mutsje
Algemeen
- Spuugdoekjes
- Hydrofiele doek
- Voedingskussen
- Babyfoon
Woonkamer
- Box
- Boxkleed
- Wipstoeltje
Dagelijkse verzorging
- Luiers
- Billendoekjes
- Creme tegen luieruitslag
- Babybadje
- Badthermometer
- Hydrofiel washandje
- Zeepvrije wasgel
- Omslagdoeken / badcape
- Massage olie / verzorgende creme
Onderweg
- Autostoeltje
- Kinderwagen
- Lakentjes voor in kinderwagen
- Luiertas met verschoonmatje
- Draagdoek
Voeding - Borstvoeding
- Borstkolf
- Zoogcompressen
- Voedings BH
Voeding - flessenvoeding
- Fles met speen
- Flesvoeding
- Borstel voor het schoonmaken van fles (flessenragger)
Staat alles wel op de checklist voor een babyuitzet?
Op sommige lijsten kom je ook spullen tegen als een flessenverwarmer, een traphekje of een weekendbedje tegen. Dit zijn spullen die je echt niet direct voor de geboorte van je kleintje nodig hebt. En daarom dus niet op deze babyuitzet checklist staan. Want je kindje kan echt niet gelijk kruipen. En wie weet wanneer hij voor de eerste keer een nachtje weg gaat? Ook een luieremmer heb ik niet op de lijst gezet, want dit is niet een onmisbaar item. Je kunt de luier ook gewoon in de prullenbak weggooien als je wilt. Deze spullen kun je ook op een later moment, als je kleintje er eenmaal is, aankopen. Wanneer je ze nodig hebt…
Tips voor het aanschaffen van spullen van de babyuitzet checklist
Graag deel ik een aantal tips om te zorgen dat je alle nodige producten van de babyuitzet checklist in huis haalt, binnen je budget. En zonder dagenlang allerlei winkels te hoeven bezoeken. Shoppen wordt ineens een stuk leuker met je zwangere buik.
- Online shoppen – kijk wat je online kunt aankopen. Zo hoef je niet winkel in winkel uit te lopen om alles bij elkaar te verzamelen. Met een dikke buik zit je daar misschien niet op te wachten.
- Kies voor een gespecialiseerde babywinkel – vaak kun je daar alle benodigde spullen van de babyuitzet checklist vinden. Makkelijk in 1 winkel. Zo voorkom je ook dat je verschillende winkels langs moet gaan.
- Kraamcadeau lijst – heb je een babyshower, houd je een kraamfeest na de geboorte of vraagt de visite wat voor cadeautje ze kunnen geven? Registreer een kraamcadeau lijst. Je kunt iedereen hierheen verwijzen en voorkomt dat je onnodige spullen ontvangt.
- Babyspullen lenen – heeft jouw vriendin een aantal maanden voor jou een kindje gekregen? Of heeft de buurvrouw ook een kleintje? Kijk eens of je spullen kunt lenen. Of mogelijk kun je ze tegen een aantrekkelijke prijs overnemen.
- Kijk voor tweedehands babyspullen – in kringloopwinkels, op online verkoop plaatsen en op rommelmarkten kom je vaak allerlei babyspullen tegen. In goede staat. Zo voorkom je dat je de hoofdprijs voor alles betaalt.
- Koop eerst alleen het hoognodige – het is echt niet nodig om alles in één keer te kopen. Je kunt ook als je baby eenmaal geboren is nog spullen kopen. Koop de hoognodige spullen. En voor de rest kun je als je kleintje er eenmaal is kijken of je het ook echt nodig hebt. Zo voorkom je ook dat je met een stapel rompertjes zit die je baby niet gebruikt omdat ze te klein zijn.
One Comment
Esther | Babyshower Guide
Fijne en overzichtelijke lijst zo met de essentials! Door de bomen zie je soms het bos niet meer en lijkt alles onmisbaar. 😉 Goede tip ook van de kraamcadeaulijst! Zo verzeker je jezelf er wat meer van dat je ook echt de spullen krijgt die jij leuk vindt! Stijlen kunnen soms nogal uiteen lopen en het is zonde als je wat krijgt wat je eigenlijk het liefst meteen op zolder op wilt bergen!