Kinderspaarrekening: tips voor het uitzoeken
Al voordat je misschien over kinderen aan het nadenken gaat, krijg je van allerlei kanten te horen: kinderen zijn duur. Tenminste, ik wel. Als je een baby verwacht, begint het al met de babyuitzet. Je ontkomt eigenlijk niet aan een kinderwagen of een ledikantje. Al zijn er natuurlijk allerlei manieren om hierop geld te besparen en kun je het zo duur maken als je zelf wenst. Als je kids groter worden, wil je misschien dat ze kunnen studeren, hun rijbewijs gaan halen of een huis kunnen kopen. Als ouder wil je daar mogelijk aan kunnen bijdragen. Dan kan een kinderspaarrekening handig zijn om te openen.
Vroeg starten met sparen
Als je voorbereid wilt zijn op uitgaven voor je kind(eren) als deze groter zijn, kun je een kinderspaarrekening beginnen. Hoe eerder je hiermee start, hoe meer jaren je kunt sparen. En des te meer er straks op de spaarrekening staat. Je zult al snel merken dat banken speciale kinderspaarrekeningen aanbieden. Wat zijn de verschillen daartussen? En waar moet je opletten bij het kiezen van een kinderspaarrekening? Ik deel graag een aantal tips.
Tips bij het uitzoeken van een kinderspaarrekening
Er is een aantal zaken waar je bij het uitzoeken van een kinderspaarrekening rekening mee kunt houden. Zo weet je zeker dat je de juiste constructie voor jouw gezin kiest. Wat voor zaken dit zijn? Ik zet wat zaken op een rij!
Type kinderspaarrekening
Er zijn verschillende soorten kinderspaarrekeningen. Zo kun je kiezen voor een spaarrekening voor je kind waar je elke maand of jaarlijks een bedrag op stort. Je kunt ook kijken naar een spaardeposito. Hier leg je eenmalig geld in dat je vastzet voor een bepaald aantal jaar. Bijvoorbeeld tot je kind 18 jaar is.
Hoogte van de rente
Verschillende banken hanteren diverse rentes voor een kinderspaarrekening. Dit is dus niet standaard overal gelijk. Kijk dus eens wat het verschil is tussen de ene en de andere bank. Zeker als je een groter bedrag gaat sparen, kan dit een groot verschil maken op de lange termijn.
Schenkbelasting betalen?
Als het moment daar is dat je het geld van de spaarrekening aan je kind wilt geven, is het goed om na te gaan of je hier schenkbelasting over moet betalen. Stond de spaarrekening op jouw naam of de naam van je kind? En waarvoor wordt het geld gebruikt? Op de website van de Rijksoverheid kun je alles over schenkbelasting vinden. Zo voorkom je dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan.
Wel eens van een BEM-clausule gehoord?
Als je zeker wilt weten dat niemand aan het geld dat op de kinderspaarrekening staat kan komen, kun je hier een BEM-clausule op laten plaatsen. Dit staat voor Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen. Hiermee kan je ook als ouder trouwens niet bij het geld komen. Mocht je echt geld moeten opnemen om bijvoorbeeld een medische behandeling te betalen, zal een kantonrechter toestemming moeten geven. De BEM-clausule vervalt zodra je kind 18 jaar wordt. Als je van deze constructie gebruikt wilt maken, is het goed om bij de bank na te vragen of zij dit accepteren.
Heb jij een kinderspaarrekening voor jouw kleintje? Of heb je een andere manier om alvast geld opzij te zetten voor als je kind groter is?
2 Comments
Tomas
Wat een leuk en interessant artikel! Via Google kwam ik terecht op je blog omdat ik hier tips over aan het opzoeken was. Komt er nog een vervolg? 🙂
debby@barcelona
He Tomas, dank je wel voor je reactie. Ik ga zeker kijken of een vervolgartikel mogelijk is!